info@stichtingtriplec.nl of  

06 - 29 44 81 70

Dickens Festijn Schiedam

Zaterdag 16 december 2023 van 11 tot 18 uur

Met veel plezier en enthousiasme zijn wij met de laatste voorbereidingen bezig voor het Dickens Festijn van 2023. Wij doen dit wederom met veel partijen in, om en uit Schiedam. En uiteraard met alle enthousiaste vrijwilligers die zich al maanden inzetten en voorbereiden om er een fantastisch dag van te maken.

Wat, wanneer, hoe laat en waar:
Dickens Festijn Schiedam | Feest en kerstmarkt in een gezellige historische sfeer - gratis toegankelijk.

zaterdag 16 december van 11.00 tot 18.00 uur.
De Dam en Vlaardingerstraat in Schiedam Centrum.

Feest in een historische sfeer.

Schiedam heeft met zijn historische binnenstad het perfecte decor voor een Dickens Festijn! Wist je dat er bij Drukkerij Roelants op Lange Haven 141 in Schiedam rond 1867 Nederlandse vertalingen van de werken van Charles Dickens zijn gedrukt.

Acteurs en figuranten in Dickens klederdracht zullen de bezoekers vermaken. Het straattoneel zal met een Schiedamse twist zijn, dit houdt in dat de geschiedenis van Schiedam in de opgevoerde toneelstukjes terug komt. Geniet van de muziek en de zangkoren en koop wat leuks op de kerstmarkt. Ook zal er een aanbod aan kinderactiviteiten zijn.

Save the date want er zal weer voldoende te beleven zijn!

Gratis toegankelijk.

 

In de toneelstukjes en het straattheater van de figuranten wordt een duidelijk contrast tussen arm en rijk neergezet. Passend bij Scrooge, maar helaas ook weer aan de orde van de dag in onze samenleving.

 

Daarom heeft Stichting Triple C er ook dit jaar voor gekozen om het event gratis toegankelijk te houden voor al het publiek.

 

Dit kan alleen dankzij de Gemeente Schiedam, de steun van diverse fondsen en sponsoren, en niet te vergeten … het vele vrijwilligerswerk. Er zijn inmiddels ruim 100 vrijwilligers die niet alleen in december, maar vele maanden per jaar actief zijn voor het Dickens Festijn.

 

Laatste nieuws - programmering bekend!!

De voorbereidingen voor de derde editie van het Dickens Festijn Schiedam op de historische Dam en Vlaardingerstraat zijn in volle gang. Ondanks de moeilijke periode, door het verlies van een van de drie oprichters van Stichting Triple C, komt er een vrolijk Dickensfestijn aan.

Met drie nieuwe bestuursleden en veel hulp, voor én achter de schermen, van de ‘kernploeg’ en de Dickensfamilie pakt voorzitter Marijn Poel enthousiast door: “We krijgen het hele jaar door zulke positieve reacties over wat wij doen, dat we het niet konden laten. Het is echt een hele uitdaging om een publieksevenement neer te zetten en zoveel mogelijk partijen te betrekken. We krijgen heel veel steun door én complimenten van een enthousiast publiek, samenwerkingspartners en alle vrijwilligers. 

Met de regisseur van Eckstein Maakwerk, die gespecialiseerd is in community theater, wordt er al maanden gerepeteerd. Van bankdirecteuren tot ‘arme’ straatkindertjes en van zakkendragers tot geesten van het verleden. Het zijn de traditionele Dickensverhalen, maar wel met een Schiedams tintje! Er is een grote groep creatieve naaisters al sinds de zomervakantie actief met het maken van kostuums, schorten en hoedjes. Ondertussen is er een decorbouwer bezig met het maken van rekwisieten om de sfeer te verhogen.

Voor Stichting Triple C draait het niet alleen om de organisatie van een publieksevenement, maar vooral ook om het bouwen aan een hechte Dickensfamilie, waar iedereen bij aan mag sluiten. De Stichting doet niet aan audities of andere selectiecriteria; iedereen is welkom en wordt gerespecteerd & betrokken.

Kom gezellig op zaterdag 16 december tussen 11:00 en 18:00 uur naar de historisch Dam en Vlaardingerstraat in het centrum van Schiedam voor het Dickens Festijn, met gratis activiteiten en vermaak voor iedereen.

De programma boekjes worden uitgereikt op zaterdag 16 december.

 

Hier vind je onze huisregels die gelden tijdens het Dickens Festijn op zaterdag 16 december 2023. 

Bezoekers informatie.

Kom je uit de buurt van Schiedam? Kom lopend, op de fiets of laat je brengen. Op die manier bespaar je parkeerkosten en houden we parkeergelegenheid vrij voor de bezoekers die van verder weg komen.

Parkeren
In het openbaar gebied van het centrum van Schiedam kost parkeren € 2,80 per uur en het maximum is het dagtarief van € 13,40. Er zijn verschillende parkeergarages en een parkeerterrein in de buurt. Meer informatie over parkeermogelijkheden kun je vinden op de volgende site: https://www.sdam.nl/praktisch/c/parkeren
In de wijken West en Nieuwland is het vrij parkeren.

Toiletten
Er is een openbare en invaliden toilet in de Bibliotheek de Korenbeurs aan de Lange Haven 145. Ook stellen diverse horeca hun toiletten ter beschikking bij gebruik van een consumptie. Daarnaast zijn er openbare toiletten te vinden in de Nieuwe Passage aan de Hoogstraat. 

Geldautomaten
Wil je geld opnemen? Maak gebruik van de geldmaat (pinautomaat) op de Hoogstraat 35 bij de Nieuwe Passage, op de Lange Kerkstraat 34 of binnen bij Albert Heijn of het Land van Belofte 2-6 in Schiedam Centrum. Of kijk voor informatie op https://www.locatiewijzer.geldmaat.nl/nl/

Afval
Er zijn voldoende prullenbakken en vuilniszakken bij de marktkramen en horeca-gelegenheden aanwezig. Laten we er met elkaar voor zorgen dat geen zwerfafval achtergelaten wordt.

EHBO post
Er is een EHBO post de Vlaardingerstraat. Ook lopen er EHBO’ers rond in geval van nood. Kinderen kunnen soms uit het zicht van ouders en/of begeleiders raken. Meld een vermist kind direct bij de organisatie d.m.v. het aanspreken van een beveiliger of sfeerbeheerder. Vermiste kinderen kunnen naar de EHBO post worden gebracht (Vlaardingerstraat)

Huisregels
Onze huisregels die gelden tijdens het Dickens Festijn vind je hier.

 

Dickens Kerstmarkt.

Kom heerlijk slenteren tussen de Dickens figuren, oude ambachten en gezelligheid. Er is een gevarieerd aanbod met prachtige spullen voor jong en oud! Scoor de leukste cadeautjes voor de feestdagen. 

Ook lekkere hapjes en drankjes ontbreken niet. Van Paling tot friet en van wafels tot allerlei zoetigheid.
Er is zelfs heerlijke verse snert gemaakt door de Snertwijven van de Dickens Familie.

En vergeet vooral niet mee te zingen met de zangkoren.

Kortom ...mis het niet en kom naar de Vlaardingerstraat en de Dam in Schiedam.

 

Disclaimer:
Stichting Triple C - Care, Cure & Culture doet er alles aan om de veiligheid van het publiek en deelnemers te waarborgen en heeft daarvoor ook de benodigde maatregelen getroffen. Aangezien het een openbaar evenement is blijft iedereen ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor o.a. zijn eigendommen en materialen. Laten we goed op elkaar letten en voor elkaar zorgen.

Foto: Paul de Graaff

Stadsrondleidingen in Schitterend Schiedam.

Kom je speciaal voor het Dickens Festijn naar Schiedam? Vergeet dan niet gelijk de stadswandeling te doen om kennis te maken met ons Schitterend Schiedam. Ook voor de rasechte Schiedammers onder ons is het altijd leuk om om een wandeling te maken en uitleg te krijgen over de verborgen prachtige historische plekjes in Schiedam. 

Er zijn stadsgidsen van de Historische Vereninging Schiedam aanwezig om op twee tijdstippen een gratis stadswandeling te verzorgen van 30 tot 45 minuten. Groepsgrootte: ca. 15 personen.

De wandtocht start om 13.00 en 15.00 uur vanaf de kruising Oude Sluis / Dam (achterzijde van bibliotheek de Korenbeurs). Het startpunt wordt gemarkeerd door een krijtbord met aankondiging.

 

Zakkendragers

De Zakkendragers uit Schiedam zijn ook van de partij! Het Anthonisgilde houdt het ambacht van zakkendrager in ere. In de vorm van 'levende' geschiedenis bieden zij een kijkje in het leven van 18e-eeuwse havenarbeiders.

Het huidige gilde bestaat uit 11 vrijwilligers en zijn het enige gilde in Europa dat dit ambacht nog uitoefent. Kom kijken, leren en meedoen met hen.

Maak gelijk gebruik van de unieke kans om het Zakkendragershuisje, wat in 1725 gebouwd is, aan de binnenkant te bekijken. Dit is te vinden aan de Oude Sluis 17 (zijstraat van de Dam).         

 

Kom je kleuren?

Dat kan op zaterdag 16 december tussen 11:00 en 17:00 uur bij Molen De Walvisch aan de Westvest 229 of bibliotheek de Korenbeurs aan de Lange Haven 145. De kleurplaten en kleurtjes liggen klaar voor je.

Lever direct op 16 december jouw mooiste kunstwerk in en ontvang een leuk prijsje. (op=op) Ieder kind is een winnaar!

Wil je nu aan de slag? Kom dan je kleurplaat ophalen bij Molen De Walvisch zodat je thuis alvast kan beginnen met kleuren. Inleveren kan op 16 december bij Molen De Walvisch of bibliotheek de Korenbeurs.


 

Programma.

Eind november wordt het dagprogramma hier bekend gemaakt. Nog even geduld..........

Mede mogelijk gemaakt

Het Dickens Festijn is naast Stichting Triple C en de meer dan 100 vrijwilligers mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Schiedam, fondsen en sponsoren.

Dank je wel

Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., De Groot Fonds, Gemeentschapsfonds, Schiedam Centrum, SHOP, Fonds Sluyterman van Loo, Het Cultuurfonds, Elise Mathilde Fonds, de Bibliotheek Schiedam, De Schiedamse Molens, Volkskracht, Fonds Deltaport, Zakkendragers Anthonisgilde, Studio Meerwaarde, Kick Ass Studio, Pannekoe en WoningNazorgHulp.

Neem ook eens een kijkje op hun site. Klik hiervoor op hun naam.

#samenmakenwehetverschilinschiedam.

De Kerstman, kerstballen knutselen of meedoen met de Oude Ambachten.

Wil je op de foto met de Schiedamse kerstman? Hij is er! 
Zoek hem op de Dam of Vlaardingerstraat en ga gezellig op de foto. 

Er staan verschillende oude ambachten van de groep "Vergeten Ambachten" op de kerstmarkt Vlaardingerstraat. Ga vooral bij hen kijken om te zien hoe het er rond het jaar 1900 uitzag.  

Je kan ook je haren laten vlechten, kerstballen pimpen, poffertjes of lekkere wafels eten,  en nog veel meer..... Laat je verrassen!