info@stichtingtriplec.nl of  

06 - 29 44 81 70

Dickens Festijn Schiedam

Zaterdag 16 december 2023 van 11 tot 18 uur

Met veel plezier en enthousiasme gaan wij met de organisatie beginnen voor het Dickens Festijn van 2023. Wij willen dit wederom met veel partijen in, om en uit Schiedam gaan doen en uiteraard met alle enthousiaste vrijwilligers.

Wat, wanneer, hoe laat en waar:
Dickens Festijn Schiedam | Feest en kerstmarkt in een gezellige historische sfeer - gratis toegankelijk.

zaterdag 16 december van 11.00 tot 18.00 uur.
De Dam en Vlaardingerstraat in Schiedam Centrum.

Feest in een historische sfeer.

Schiedam heeft met zijn historische binnenstad het perfecte decor voor een Dickens Festijn! Wist je dat er bij Drukkerij Roelants op Lange Haven 141 in Schiedam rond 1867 Nederlandse vertalingen van de werken van Charles Dickens zijn gedrukt.

Acteurs en figuranten in Dickens klederdracht zullen de bezoekers vermaken. Het straattoneel zal met een Schiedamse twist zijn, dit houdt in dat de geschiedenis van Schiedam in de opgevoerde toneelstukjes terug komt. Geniet van de muziek en de zangkoren en koop wat leuks op de kerstmarkt. Ook zal er een aanbod aan kinderactiviteiten zijn.

Save the date want er zal weer voldoende te beleven zijn!

Gratis toegankelijk.

Wij vragen geen entree voor het festijn omdat we iedereen de kans willen geven om mee te genieten, ongeacht wat ze te besteden hebben. Voor iedere Schiedammer iets aanbieden en mee laten doen is de kracht van Stichting Triple C. Het festijn is  laagdrempelig om naartoe te komen en heeft een heel open karakter. Extra leuk om juist nu alles duurder is geworden weer eens gratis met het hele gezin ergens naartoe te kunnen.

Laatste nieuws - programmering bekend!!

De voorbereidingen voor de derde editie van het Dickens Festijn Schiedam op de historische Dam en Vlaardingerstraat zijn in volle gang. Ondanks de moeilijke periode, door het verlies van een van de drie oprichters van Stichting Triple C, komt er een vrolijk Dickensfestijn aan.

Met drie nieuwe bestuursleden en veel hulp, voor én achter de schermen, van de ‘kernploeg’ en de Dickensfamilie pakt voorzitter Marijn Poel enthousiast door: “We krijgen het hele jaar door zulke positieve reacties over wat wij doen, dat we het niet konden laten. Het is echt een hele uitdaging om een publieksevenement neer te zetten en zoveel mogelijk partijen te betrekken. We krijgen heel veel steun door én complimenten van een enthousiast publiek en samenwerkingspartners. Dus we zijn alweer helemaal in de stemming en gaan er met z’n allen een geweldige dag van maken met een sfeervolle kerstmarkt, veel muziek en koren, straatfiguranten en toneel. Dit alles in de sfeer van Dickens. We hebben er zin in en zijn dankbaar voor alle steun die we krijgen!”.

Met de regisseur van Eckstein Maakwerk, die gespecialiseerd is in community theater, wordt er al maanden gerepeteerd. Van bankdirecteuren tot ‘arme’ straatkindertjes en van zakkendragers tot geesten van het verleden. Het zijn de traditionele Dickensverhalen, maar wel met een Schiedams tintje! Er is een grote groep creatieve naaisters al sinds de zomervakantie actief met het maken van kostuums, schorten en hoedjes. Ondertussen is er een decorbouwer bezig met het maken van rekwisieten om de sfeer te verhogen.

In de toneelstukjes en het straattheater van de figuranten wordt een duidelijk contrast tussen arm en rijk neergezet. Passend bij Scrooge, maar helaas ook weer aan de orde van de dag in onze samenleving.

Daarom heeft Stichting Triple C er ook dit jaar voor gekozen om het event gratis toegankelijk te houden voor al het publiek.
Dit kan alleen dankzij de gemeente, de steun van fondsen en sponsoren, en niet te vergeten … het vele vrijwilligerswerk. Er zijn inmiddels ruim 100 vrijwilligers die niet alleen in december, maar vele maanden per jaar actief zijn voor het Dickens Festijn.

Voor Stichting Triple C draait het niet alleen om de organisatie van een publieksevenement, maar vooral ook om het bouwen aan een hechte Dickensfamilie, waar iedereen bij aan mag sluiten. De Stichting doet niet aan audities of andere selectiecriteria; iedereen is welkom en wordt gerespecteerd & betrokken.

Wat Stichting Triple C doet wordt inmiddels opgemerkt op allerlei plekken in Schiedam en ook daar laat de Dickensfamilie zich graag zien; uiteraard in kostuums.

Zo doen de Dickensfiguranten mee aan de kaarsjesavond op 9 december en een kerstwandeltocht in Schiedam Noord op 13 december. Ook komen de vrijwilligers van de Dickensfamilie ‘in vol ornaat’ op 9 december Frankenland binnen, om alle kostuums aan de bewoners te laten zien en even bij hen aan te schuiven aan tafel voor een praatje. Ze dragen dan ook de omslagdoeken en handwarmers die door een groep bewoners zijn gebreid en gehaakt.

Kortom, het is moeilijk om te missen, maar mocht u het nog niet in de agenda hebben staan: kom om zaterdag 16 december tussen 11:00 en 18:00 uur naar de historisch Dam en Vlaardingerstraat in het centrum van Schiedam voor het Dickens Festijn, met gratis activiteiten en vermaak voor iedereen.

De programma boekjes worden uitgereikt op zaterdag 16 december.

 

Figuranten en vrijwilligers gezocht.

Gekleed in 19e eeuwse kleding, arm of rijk, in de stijl van de tijd waarin Charles Dickens zijn beroemde verhalen schreef, kan jij op zaterdag 16 december het stralende middelpunt zijn op het Dickens Festijn in Schiedam.

Vindt je het leuk om te flaneren als figurant of misschien een kleine rol als acteur? Twijfel dan niet en meld je aan. Het worden gegarandeerd hele leuke oefendagen met veel enthousiaste vrijwilligers. Het doel is plezier maken. 

Onder begeleiding van onze professionele regisseur, Peter Meijer van Eckstein Maakwerk,  worden er vanaf oktober een aantal bijeenkomsten georganiseerd in Schiedam Centrum. Tijdens deze bijeenkomsten maken we kennis met elkaar, wordt er uitleg gegeven van het plan van aanpak, worden de rollen verdeeld, de kostuums gepast en .... maken we vooral veel lol.

Natuurlijk zoeken we ook vrijwilligers voor hand- en span diensten. Denk hierbij aan het maken van kleding met een groep vrijwillige naaisters, helpende handjes bij de kerstmarkt, vrijwilligers voorzien van koffie en thee, het uitdelen van flyers, enz.

Kortom; er is genoeg te doen en vele handen maken licht werk. Sluit je aan bij de Dickens familie voor een gezellige tijd met het Dickens Festijn.

Inschrijven als figurant of vrijwilliger kan via dit formulier

Dickens Kerstmarkt Vlaardingerstraat.

Zorg jij ervoor dat de bezoekers de leukste kerst cadeautjes op het Dickens Festijn kunnen scoren? Schrijf je dan in voor de gezellige Dickens kerstmarkt op zaterdag 16 december van 10:00 tot 18:00 uur op de Vlaardingerstraat en de Dam in het centrum van Schiedam. 

Op de historische Dam (aansluitend op de Vlaardingerstraat) zal straattoneel, figuratie en muziek plaats vinden. Ook zullen er koren optreden en diverse voorstellingen van dichters, dansers en diverse kinderanimatie zijn.

Wachtlijst

Op dit moment is onze kerstmarkt vol. Je kunt wel een mailtje sturen naar info@StichtingTripeC.nl om aan te geven dat je interesse hebt. Mocht er dan iemand uitvallen dan gaan we je benaderen om mee te doen.

Stichting Triple C is van btw vrijgesteld en zal dus ook geen btw doorberekenen

Foto: Paul de Graaf

Help je mee? Sponsoren gezocht.


Draag jij het Dickens Festijn ook een warm hart toe? Alleen door samenwerking en financiele ondersteuning kunnen wij als non-profit stichting dit festijn organiseren.

Sponsoring: Dickens vriend - bedrag naar keuze vanaf € 100,-

Online Marketing: vermelding met logo op onze site,  acties op onze social mediakanalen en op het papieren programmaboekje. 

Eigen bijdrage

Geen bedrijf maar wil je wel een (kleine) bijdrage leveren? Dat kan met een bedrag naar keuze. Iedere euro is welkom :-) Je kan het bedrag overmaken naar rekeningnummer NL78INGB0008667603 t.n.v. Stichting Triple C betreft Dickens Festijn 2023.  

Alvast ontzettend bedank voor jullie bijdrage!              

 

Programma.

Eind november wordt het dagprogramma hier bekend gemaakt. Nog even geduld..........

Zakkendragers en stadsrondleidingen in Schitterend Schiedam.

Kom je speciaal voor het Dickens Festijn naar Schiedam? Vergeet dan niet gelijk de stadswandeling te doen om kennis te maken met ons Schitterend Schiedam. Binnenkort volgt hier informatie over de tijden en verzamelpunten.

Ook voor de rasechte Schiedammers onder ons is het altijd leuk om om een wandeling te maken en uitleg te krijgen over de verborgen prachtige historische plekjes in Schiedam. Ook kan je informatie krijgen van de gidsen wanneer er andere stads wandelingen plaats vinden. Een aanrader om te doen! Kijk voor meer informatie op de website van de Historische Vereniging Schiedam.

De Zakkendragers uit Schiedam zijn ook van de partij! Het Anthonisgilde houden het ambacht van zakkendrager in ere. In de vorm van 'levende' geschiedenis bieden wij een kijkje in het leven van 18e-eeuwse havenarbeiders. Het huidige gilde bestaat uit ruim 11 vrijwilligers en zijn het enige gilde in Europa dat dit ambacht nog uitoefent. Kom kijken, leren en meedoen met hen.

Ook gaan zij oud hollandse spelletjes spelen. Durf jij het aan om de strijd met hen aan te gaan?

Meer informatie over de Zakkendragers Anthonisgilde Schiedam vindt je op de website https://anthonisgilde.nl/