info@stichtingtriplec.nl of 06 - 29 44 81 70

Bekijk hier de foto's

Op zaterdag 14 mei 2022 was het nationale molendag. Een prachtige zonninge dag vol activiteiten in, om en op de molens.

Beleef de sfeer mee door de foto's van diverse fotografen te bekijken. De fotografen hebben zich vrijwillig ingezet en wij zijn hen ontzettend dankbaar voor het prachtige werk. Omdat alle foto's mooi zijn hebben we alles gebruikt wat ingestuurd is en er 2 albums van gemaakt! Nogmaals ontzettend bedankt voor de geweldige beelden en jullie inzet.

Deelnemende fotografen:

Marcel Jansen
Pierre Verwiel
Paul Meuldijk

Coen Meeder
Janet van Huisstede
Jan Schrijver
Nico Reuten
Peter den Breeijen
Yvonne Smit
Nico Kruijsse

Geniet van de sfeerbeleving en de geweldige foto's in de onderstaande foto-albums. Veel kijkplezier.

Foto album 1

Foto album 2


Psssssttt; lees ook even de pagina over Dickens en meldt je aan. Lees verder


Ontmoet de REUZEN van Schiedam.

Op zaterdag 14 mei 2022 is het nationale molendag. De monumentale Schiedamse brandersmolens zijn een opvallende verschijning in het straatbeeld in Schiedam. Het zijn dan ook de hoogste molens ter wereld . Tijdens de Nationale Molendagen openen een aantal reuzen hun deuren en zijn ze van binnen te bewonderen.

Het valt ons op dat niet alle Schiedammers de molens van binnen en van buiten kennen, terwijl het de grootste molens ter wereld zijn!

Wij willen jullie graag meenemen in dit historisch erfgoed en laten 'snuffelen' aan de geschiedenis van Schiedam. De molens bieden legio mogelijkheden om te laten zien wat historisch Schiedam allemaal te bieden heeft en het tijdsbeeld van de ambachten op een laagdrempelige en gezellige manier aan te bieden.

Schiedam staat bekend om zijn jenever èn zijn molens. In de bloeiperiode van de jeneverindustrie tijdens de 18e en 19e eeuw werd de één na andere molen gebouwd totdat de stad er volledig door was omringd. Deze mout- of brandersmolens maalden rogge, gerst en mais voor de productie van moutwijn in de honderden branderijen die Schiedam in die dagen telde. Door de opkomst van nieuwe energiebronnen en veranderingen in het productieproces van de jenever eind 19e, begin 20e eeuw, dreigden de molens echter weer één voor één te verdwijnen. Gelukkig keerde het tij en realiseerde men zich net op tijd dat hier waardevol lokaal en landelijk erfgoed voorgoed verloren zou gaan.

De Nationale Molendag op zatredag 14 mei biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met deze bijzondere monumenten en met de activiteiten die er in plaats vinden. De molens die u kunt bezoeken zijn:

- Molen De Walvisch - Westvest 229
- Molen De Drie Koornbloemen - Vellevest 5
- Molen De Vrijheid - Noordvest 40
- Molen De Babbersmolen - Schiedamsedijk 2A

Want zeg nu zelf .... we kunnen trots zijn op Schiedam waar de hoogste molens ter wereld staan.


Feest en een historisch sfeer

Een gezellige historische sfeer in, om & op de Molens en de Vismarkt in Schiedam Centrum.

De Vismarkt in Schiedam Centrum wordt omgetoverd in een historisch pleintje met gezelligheid van oude ambachten en demonstraties, straattoneel en figuranten in klederdracht. Er zijn kinderactiviteiten zoals kleuren bij molen De Walvisch, schminken, speurtochten en voor alle kinderen zijn er leuke prijsjes beschikbaar (op=op) Ook kan je pannenkoeken eten, meevaren met de Malle Molen boottocht en is er live muziek met o.a. Brassband Dreamteamshowtime, Jewel Case en shantykoor Stuurloos.

Kortom; voor elk wat wils. We gaan er met elkaar een mooie dag van maken. Molendag is gratis toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden.

Vanaf de Vismarkt kunt u naar de molens De Walvisch, De Drie Koornbloemen, De Vrijheid en De Babbersmolen. Meer over deze molens vindt u hier.

Het dagprogramma is bekend, kijk onderaan deze pagina voor meer informatie


Terug in de tijd

Stel je voor: Schiedam voor de vorige eeuwwisseling (+/- het jaar 1850).

Veel armoede en veel handarbeid, opkomende industrieën. Nog geen auto's. De stad was vies en grauw. Daarin lopen mensen die proberen rond te komen en werken als zakkendrager, als molenaarsknecht, als stoker, als kleine zelfstandige en er is een enkele bankier of rijke fabriekseigenaar. Die sfeer zoeken we tijdens de Molendag: een groeiend evenement.


Gratis toegankelijk

Wij vragen geen entree omdat we iedereen de kans willen geven om mee te genieten, ongeacht wat ze te besteden hebben. Voor iedere Schiedammer iets aanbieden en mee laten doen is de kracht van Stichting Triple C. De dag moet laagdrempelig zijn om naartoe te komen en een heel open karakter hebben. Juist omdat de geschiedenis en de molens nog lang niet bij iedereen bekend zijn.

Alle activiteiten van Stichting Triple C zijn open en toegankelijk voor iedereen. We proberen alle drempels (betalen, selectie of auditie) altijd te voorkomen. Hierdoor vallen alle hiërarchieën, cultuurverschillen, status, etc. weg en dat sluit aan bij onze missie.

Extra leuk om na de moeilijke jaren en nu alles duurder wordt weer eens gratis met het hele gezin ergens naartoe te kunnen.


Mede mogelijk gemaakt door:


Het Programma van 14 mei.

Hoera, het programma is bekend en je hoeft je niet te vervelen. Ben jij erbij?
Bezoekers informatie, leuk dat je erbij bent.

De Molendag is een uitgestrekt evenement. We geven je graag wat meer info over deze bijzondere dag.

Alles bij de hand
Op de Vismarkt staan wij van Triple C voor je klaar met van alles wat uw dag tot een feestje maakt: programmaboekjes, kleurplaten, speurtochten, het ophalen van prijsjes en informatie. Ook koop je bij ons je tickets a € 2 per persoon (kinderen en volwassenen) voor de Malle Molen Boottocht.

Wat, wanneer, waar?
In het programmaboekje dat je haalt bij de handkar van Triple C op de Vismarkt of bij molen De Drie Koornbloemen aan de Vellevest 5, staat alles wat je wilt weten. Zo stippelt je precies de route uit die bij je past.

Eten en drinken
De geuren van vis, gerookte paling en zoete snoepjes vermengen zich op de Vismarkt. Even herleven de tijden van weleer. Venters met snoepjes uit manden, roepen de kinderen tot zich. Wie kan dat weerstaan? Ook lekkere verse friet en wat te drinken ontbreekt niet. Er is een horecagelegenheid voor diverse drankjes (hier kan gepind worden). Het is ten strengste verboden om met drank van Vismarkt te gaan, dit mag alleen op het evenemententerrein genutigd worden.

Voor de traditionele stapel pannenkoeken ga je naar molen De Walvisch. Hier bakken ze met meel van de Schiedamse molens. Strijk neer op het terras en neem er wat lekkers te drinken bij. Ook voor een bakkie koffie of thee ben je hier aan het goede adres.

Schiedam Centrum
Smaakt deze dag naar meer? In ons centrum barst het van de leuke horeca en winkels. Er is werkelijk alles te vinden. Van verse sapjes tot eigengemaakte burgers en pizza en dat op nog geen 5 minuutjes van de Lange Haven. Ook leuk om uw Molendag mee af te sluiten. Kijk nog even rond bij al onze bijzondere ondernemers en pak een terrasje en blijf gezellig eten. Kijk voor alle informatie en een plattegrond van het centrum op schiedamcentrum.nl

Toiletten
Achter het podium op de Vismarkt vind u sanitaire voorzieningen. U kunt deze gratis gebruiken. In molen De Walvisch aan de Westvest is een openbaar toilet en een invalidentoilet. In de bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 zijn openbare toiletten. U vind hier ook een invalidentoilet. In het centrum zijn er ook openbare toiletten in de Nieuwe Passage aan de Hoogstraat.

Pinapparaat
Voor de horeca op de Vismarkt en het betalen van de Malle Molen Boottocht is een pinapparaat aanwezig. Contant betalen kan uiteraard ook.

Samen houden we het schoon
Er zijn voldoende prullenbakken en vuilniszakken op de Vismarkt, bij de horecagelegenheden en overal in ons centrum. Ook bij de molens zijn er afvalpunten. Graag je afval zelf in de daarvoor bestemde plaatsen deponeren. Dankjewel voor je medewerking, samen zorgen we voor een schone binnenstad zonder zwerfafval.

EHBO post en coördinatiecentrum
Op de Lange Haven 101 - 3111 CD is het coördinatiecentrum van Molendag. Dit is tevens een EHBO post. Natuurlijk hebben wij ook een EHBO'er op het terrein in geval van nood.

Kind kwijt?
We hebben het allemaal wel eens. Opeens is je kind nergens meer te bekennen. Kinderen raken soms uit het zicht van ouders en/of begeleiders. Onze medewerkers hebben hier oog voor. Zij hebben portofoons en kunnen elkaar snel informeren. Meld daarom een vermist kind direct bij onze organisatie. Spreek een beveiliger of sfeerbeheerder/figurant/acteur aan.
Vind je een kind dat zijn ouders kwijt is? Breng dit dan naar onze centrale post aan de Lange Haven 101.
Ook andere gevonden voorwerpen kunnen hier afgeleverd worden.

Ons team houdt het veilig
We zijn met een grote organisatie van veel vrijwilligers en professionals. Samen zorgen we voor een mooie dag die zo veilig mogelijk verloopt. We hebben hiervoor beveiligers en verkeersregelaars op de Vismarkt. Ook zijn er medewerkers sfeerbeheer in de vorm van figuranten. Je kunt bij hen terecht met uw vragen of opmerkingen.

Vervoer en parkeren
Wij adviseren je om zoveel mogelijk lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Je fiets plaatst je op de parkeerplaats bij het Westmolenkwartier in de speciaal daarvoor geplaatste fietsrekken. Ook bij het centrum zijn verschillende mogelijkheden, zo is er Biesieklette op het Broersveld.

Komt je met de auto? Maak dan gebruik van de ABC Garage of Nieuwe Passage garage. Hier kan je het eerste uur gratis parkeren. Let op: in de straten van het centrum is het betaald parkeren. In de omliggende wijken Schiedam-West en Nieuwland is het parkeren gratis

Disclaimer
Stichting Triple C - Care, Cure & Culture en Stichting De Schiedamse Molens doet er alles aan om de veiligheid van het publiek en deelnemers te waarborgen en heeft daarvoor ook de benodigde maatregelen getroffen. Aangezien het een openbaar evenement is blijft iedereen ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor o.a. zijn eigendommen en materialen. Laten we goed op elkaar letten en voor elkaar zorgen.

Laten we er met elkaar een geweldige dag van maken!


Bezoek de molens

Schiedamse Reuzen
De brandersmolens, waarvan er nu nog zes rondom de oude binnenstad staan, zijn de hoogste molens ter wereld. Dat is natuurlijk een bezoek waard wat kan bij museummolen De Walvisch . Deze molen uit 1770 huisvest niet alleen onze molenwinkel maar ook het verhaal over de werking, opkomst en teloorgang van de twintigtal Schiedamse brandersmolens, alle gebouwd voor de jeneverindustrie. Op de houten stelling of balie kan je genieten van het uitzicht over de stad en de andere Schiedamse ‘reuzen’.
Er is meerdere dagen per week een vrijwillig molenaar aanwezig die De Walvisch laat draaien. Gemalen wordt er twee molens verderop op molen De Vrijheid (alleen open voor publiek tijdens de jaarlijkse Nationale Molendag in mei).

Leven van wind, land & water
Naast brandersmolens had Schiedam nog veel andere molens. Sinds 2013 heeft de stad weer een werkende poldermolen: de Babbersmolen . Deze molen aan de historische Poldervaart stamt uit 1710 en is daarmee de oudste nog bestaande poldermolen van Nederland.
Wie hier het molenerf opstapt waant zich in een ander tijdperk: er is een levend erf, een historische molenaarswoning met bedstee en een vlietland met wilgengriend en eendenkooi. Bezoekers zien hoe een molenaarsgezin 100 jaar geleden leefde van wind, land en water.
Daarnaast biedt een unieke miniatuurpolder de mogelijkheid om zelf een polder onder water te zetten. Met een groot houten scheprad en sluizen kan het water weer worden weggevoerd. De Babbersmolen is een andere wereld maar heel dichtbij: slechts 7 minuten fietsen vanuit de binnenstad.


Kinderactiviteiten

Er zijn diverse leuke kinderactiviteiten tijdens Molendag. Zo kan je heerlijke pannenkoeken eten, haren vlechten, schmincken, een hennakunstwerk op je hand laten zetten, meedoen aan een speurtocht en kleurwedstrijd. En er zijn prijsjes voor iedereen want het is feest en iedereen is een winnaar.

Kom je kleuren? Dat kan op zaterdag 14 mei bij molen De Walvisch aan de Westvest 229. Of ga thuis aan de slag en lever je kleurplaat in op de Vismarkt en ontvang direct je prijs voor je jouw kunstwerk. (op=op)

Inleveren kleurplaat: op de Vismarkt in Schiedam Centrum.
Wanneer: zaterdag 14 mei tussen 10 en 17 uur.

Je kan ook meedoen met de workshops van Zwerfie "samen voor een schone Molendag". Naast het bekijken van de molens is er genoeg te doen.

Zorg dat je erbij bent en maak kennis met de Reuzen van Schiedam.


Letterspeurtocht door het Centrum

De volgende partijen doen mee, je kan bij hen de letter in de etalage gaan zoeken! Naast de letters hebben ze uiteraard een geweldig aanbod van producten en diensten. Dus neem de tijd om lekker rond te kijken.

Op de Hoogstraat; MOOISCH Conceptstore, Stripes, d'Uk, Tempel Optiek, The Feather Store, Peachy Juicery, VERROUX mode, BIA Design,
Da's Leuk, 2 Blond make hair Beautifull, cafe 't Anker, Goed Zo, Casa, Jouw Marktkraam, Boekwinkel, Slijterij Alambic, de Vos Burchhart,
Tapperij het Weeshuis, Bec Again Kinderkleding en Le Marche.

Bij en in De Passage; Parti noten zaak, Intertoys, Byouterie en J & J 's lunch & catering.

Broersvest; Eetcafe De Koemarkt.

Grote Markt ; Lucas Drinkwinkel, Zaalig en Schiedamsche Vrouwen.

De Dam; Wijnbar Wijning. de Beurs en Le Jardin.

Korte Haven; Yoga Studio en Vlaamsch Broodhuis.

Appelmark - hoek Lange Haven; Hollandsouvenirshop en Cooperatie Museum.

Gerrit Verboonstraat; Grandcafe Babbels.

Oude Sluis 19; Zakkendragers huisje.

en natuurlijk molen De Walvisch op de Westvest, molen De Drie Koornbloemen op de Vellevest en molen De Vrijheid op de Noordvest.Hieronder kan je kleurplaten downloaden en uitprinten.

Je kan ook alvast de letterspeurtocht downloaden die je op zaterdag 14 mei kan lopen.


Samen kunnen we zoveel meer:De Speculaasmolen

Een overheerlijke speculaasmolen van 30 cm lang en 325 gram, bereid met uitsluitend roomboter en rijkelijk belegd met amandelen in een in mooie cadeauverpakking. Een heerlijk cadeau om te krijgen of te schenken en je steunt hiermee ook nog een twee goede doelen:

1 : Stichting De Schiedamse Molens; voor het beheer en behoud van het molenerfgoed in Schiedam.

2 : Bakkerij Vlinder; waar mensen werken met een beperking tot de arbeidsmarkt.

Dus koop hem op molendag bij molen De Walvisch aan de Westvest 229.
Doe je mee?

Wil jij meedoen? Kleed je als een 19e eeuwer en doe mee. We helpen je wel maar eigen inbreng wordt gewaardeerd. Elk jaar doen we er een schepje bovenop. We helpen bij het invullen van een figuur die je kunt worden en zorgen voor een omgeving waarin je improviserenderwijs het publiek en jezelf kunt vermaken.

Mocht je mee willen doen met het naaien van kostuums of andere hand en spandiensten laat het dan even weten via info@StichtingTripleC.nl
De stijl van de kleding is dof, flets en ietwat armoedig. Dus, heb je nog oude gordijnen of stoffen liggen om schorten van te maken neem dan even contact op of ga alvast zelf aan de slag om er iets moois van te maken.